Hushåll

Sortering av matavfall

Du som bor i lägenhet och som har en fastighetsägare som tagit beslut att ni ska ansluta er till utsortering av matavfall kommer inom kort att få hem material för att kunna komma igång med detta.

Förändringen innebär att du som bor i lägenhet inte längre slänger ditt matavfall i påsen för restavfall, utan att du nu slänger detta i en separat påse. I samband med uppstart får du en speciell behållare för matavfall, samt papperspåsar till denna. Restavfallet slänger du som vanligt i en plastpåse som du försluter väl innan du slänger den i sopkärlet. Matavfallet slänger du i fastighetens bruna sopkärl, restavfallet i det gröna sopkärlet. Soporna töms sedan med en tvåfacksbil som håller isär mat- och restavfall. Matavfallet transporteras till en biogasanläggning där det omvandlas till biogas och biogödsel, och restavfallet körs till förbränning och energiutvinning.

Kom ihåg att inte slänga några förpackningar i mat- eller restavfallet! Alla förpackningar av metall, plast, glas och kartong, samt returpapper lämnas som vanligt till en återvinningsstation, eller i miljörummet, om er fastighet har ett sådant.

Så här kommer du igång


Frågor och svar

Vad räknas som matavfall?

Matavfall är sådant som blir över och inte kan sparas då du lagar mat eller har ätit.

Exempel på matavfall:
Skal och rester från grönsaker, frukt och rotsaker.
Kött-, fisk-, och skaldjursrens.
Pasta
Ris
Brödkanter
Teblad
Tepåsar
Vissna blommor
Äggskal
Ost och pålägg
Godis och choklad
Hushållspapper
Servetter
Kaffesump
Kaffefilter
Bröd, kex och kakor

Läs mer under "Sortering".

Vad är restavfall?

Restavfall är det som blir över när du sorterat ut matavfall, förpackningar och tidningar. Avfallet ska precis som tidigare vara väl förpackat i knuten påse. Om fatisgheten har vanliga kärl (och inte container) slänger du påsen i det gröna kärlet i miljörummet. Tvåfacksbilen hämtar upp avfallet och lägger det i det större facket. Restavfallet körs till förbränning och energiutvinning.

Vad händer med matavfallet?

Matavfallet transporteras till en biogasanläggning i Halmstad där det genom rötning omvandlas till biogas och biogödsel. Läs mer här.

Vad händer med restavfallet?

Restavfallet körs till förbränning och energiutvinning i antingen Halmstad eller Ljungby.

Läs mer här.

Vad händer om jag sorterar fel?

Om annat än matavfall slängs i matavfallspåsen så kan hela lasset med insamlat matavfall i den sopbilen förstöras, vilket innebär att det måste köras till förbränning istället för att omvandlas till biogas. Det är därför viktigt att rätt avfall hamnar på rätt plats. Läs mer i sorterguiden. Är du osäker så kontakta gärna oss!

Hur får jag fler matavfallspåsar?

När du behöver fler matavfallspåsar - kontakta din hyresvärd, eller hämta själv på återvinningscentralen.

Vi har ändrade tömningsdagar under jul och nyår. Se din tömningsdag under "Ändrade soptömningsdagar jul och nyår" på startsidan.