Sortering och återvinning

Text

Grovsopsinsamling

Grovsopor eller grovavfall är delar av det avfall som normalt uppkommer i ett hushåll, men som inte kan lämnas i sopkärlet. Exempel på grovavfall är möbler, leksaker och andra skrymmande saker av trä, metall eller plast. Grovavfallet kan alltid lämnas på närmaste återvinningscentral, i vissa fall finns även möjlighet att få detta hämtat alternativt lämna det på en plats närmare dig, vi kallar detta för grovsopsinsamling. 

Innan du slänger ditt grovavfall vill vi rekommendera dig att överväga om det du tänkt slänga istället går att ge bort eller sälja. På miljönär.selänk till annan webbplats hittar du verksamheter som kan ta emot sådant som är helt och som du vill bli av med men som någon annan kanske vill ha istället.

Frågor och svar

När och var erbjuds grovsopsinsamling?

Gislaved:

I Gislaved finns möjlighet för hushåll att lämna sina grovsopor vid den mobila återvinningscentral som ställs ut på gröntipparna (återvinningsgårdarna) i Burseryd, Hestra och Reftele en dag var tredje vecka. Vid den mobila återvinningscentralen finns personal som hjälper dig att sortera och se till att avfallet hamnar i rätt container/behållare.

För hösten 2018 gäller kl.14.00-18.00 följande platser och datum:

Reftele

Hestra

Burseryd

8 aug

15 aug

22 aug

29 aug

5 sep

12 sep

19 sep

26 sep

3 okt

10 okt

17 okt

24 okt

31 okt

7 nov

14 nov

Gnosjö:

I Gnosjö erbjuds tyvärr ingen extra grovsopsinsamling, utan du lämnar dina grovsopor på närmaste återvinningscentral.

Värnamo:

I Värnamo finns möjlighet att få dina grovsoporl hämtade i samband med ordinarie soptömning. Under hösten 2018 kommer grovsopor att samlas in under v 42 och v 43. Du ställer ut dina sopor vid tomtgränsen eller vid fordonets uppställningsplats senast kl. 06:00 samma dag som dina sopor töms aktuell vecka. Viktigt att tänka på är att soporna behöver märkas med ”grovsopor”, att du får lämna högst sju kolli per hushåll, samt att ett kolli inte får väga mer än 15 kg samt kunna hanteras av en person.

Vaggeryd:

I Vaggeryd ges hushåll möjlighet att under våren lämna grovsopor i containrar utställda på sju olika platser runtom i kommunen. Avfall som består av olika material separeras i den mån det går och sorteras enligt anvisningar på plats av den som lämnar avfallet.

Datum för 2019 års grovsopsinsamling är ännu inte klara, information kommer framöver.

Vi har en driftstörning i Vaggeryds kommun denna vecka med missade soptömningar som följd - läs mer under driftinformation!