Returpapper - tidningar

Från och med 1 januari 2022 har Sveriges kommuner tagit över insamlingsansvaret för insamling av returpapper från producenterna.

Returpapper definieras som tidningar, tidskrifter, direktreklam, kataloger och liknande produkter. Detta innebär returpapper från hushåll, men även returpapper som till sin art och sammansättning liknar avfall från hushåll räknas som kommunalt avfall. I och med att returpappret nu är ett kommunalt avfall så ansvarar SÅM för insamling och återvinning av returpapper i Gislaved, Gnosjö, Vaggeryd och Värnamo kommun.

INGEN SKILLNAD FÖR DIG SOM KOMMUNINVÅNARE

SÅM har valt att ta över insamlingen av returpapper på befintliga återvinningstationer i tidigare nämnda kommuner där FTI samlar in övriga förpackningar. Detta är vårt primära sätt för en ordnad insamling av returpapper inom vårt verksamhetsområde.

Det finns även ett skötselavtal med FTI vilket innebär att om man vill anmäla behov av städning och-/eller tömning på återvinningsstationen så kontaktar man FTI enligt de anvisningar som finns på informationstavlan på återvinningsstationen eller via FTI's hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

FRÅGOR OCH SVAR

Samla in, transportera och behandla returpapper?

Knapp: Expandera för svar

Skicka in dina uppgifter på länken nedanför för att få mer information.

Klicka här!

Hur påverkar det mig som fastighetsägare?

Knapp: Expandera för svar

Genom abonnemanget "Fastighetsnära insamling" kan du bl.a. få tidningar hämtade vid fastigheten. Har du något annat abonnemang eller utrymmet i kärlet inte räcker till så lämnas tidningarna på en återvinningsstation Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. I dagsläget erbjuder inte SÅM någon fastighetsnära insamling av returpapper från flerfamiljshus eller verksamheter. Era hyresgästers returpapper ska lämnas till avsedda behållare på återvinningsstation.

För mer information: Klicka här!

Sidan uppdaterades senast:

SMHI varnar för omfattande snöfall och besvärligt väglag. Det kan innebära svårigheter för sopbilarna att ta sig fram och förseningar kan förekomma. Vi ber dig att ha dina kärl ute till de blivit tömda.