Matavfallspåse till din frukt och grönt -
nu i butik!

SÅM och ICA Kvantum Gislaved har påbörjat ett nytt samarbete för att hjälpas åt att minska på plasten. Från och med fredagen den 29 november kommer du att kunna plocka din frukt och grönt i en matavfallspåse istället för en plastpåse.

Vi på SÅM är glada över att nu tillsammans med ICA Kvantum i Gislaved kunna erbjuda matavfallspåsar i butik som alternativ till plastpåsar vid avdelningen för frukt och grönt. Plast är ett i många fall viktigt och funktionellt material, men plastkonsumtionen ökar hela tiden och plast är idag en av de vanligaste källorna till nedskräpning. Vi behöver därför arbeta för en mer hållbar användning av plast, och en del i detta är att hitta alternativa material i de fall det är möjligt.

De papperspåsar vi i våra kommuner använder till matavfall är tillverkade på sådant sätt att de försvinner i rötningsprocessen när matavfallet omvandlas till biogas. Vi är därför glada över att kunna öka användningsområdet genom att erbjuda dem till frukt och grönt i butik. När man sedan kommer hem använder man påsen till att slänga sitt matavfall i.

Det kommer dessutom finnas möjlighet att hämta matavfallspåsar i buntar i butiken hem om det börjar ta slut hemma.

Vi på SÅM vill med detta samarbete öka servicen till våra abonnenter, samtidigt som vi
tillsammans med ICA Kvantum Gislaved hoppas kunna minska på plasten. Vår förhoppning är att vi ska
kunna erbjuda matavfallspåsar i fler butiker framöver, men vi börjar med en sex månaders provperiod
på ICA Kvantum Gislaved.

Inför midsommar kan avvikelser i sophämtningen ske, till exempel tidigarelagd tömning. Du kan se din aktuella tömningsdag via vår hämtningskalender på hemsidan! Låt ditt kärl stå framme tills det blivit tömt.
Vi har just nu problem med vår telefonväxel på grund av ett systemfel hos vår operatör. Du når oss via e-post: kontakt@samiljo.se. För akuta ärenden ring Vaggeryds kommun 0393 - 67 80 00.
Vi har just nu stora problem med förseningar när det gäller sophämtningen. Inkörning sker löpande och kommer även ske under kvällar och helger. Se vilka områden det gäller under "Aktuella driftstörningar" på startsidan.
Besök inte våra återvinningscentraler om det inte är absolut nödvändigt. Följ Folkhälsomyndighetens allmänna lokala råd. Vänta med att slänga ditt grovafall om det inte är absolut nödvändigt.
Genom att klicka på "Jag godkänner kakor" samtycker du till användningen av cookies och liknande teknik från SÅM. Läs mer Jag godkänner kakor Jag godkänner inte kakor