Nya skyltar för enklare sortering på återvinningscentralen

2023-08-25

Under början av hösten påbörjas ett byte av fraktionsskyltar på samtliga av SÅM:s återvinningscentraler. De nya skyltarna följer det gemensamma nordiska skyltsystemet för avfallssortering och består av tydliga symboler, enhetliga namn på olika avfallsslag och vägledande färger. Syftet är att göra det ännu enklare för dig som besökare att sortera rätt.

Den dag/de dagar de gamla skyltarna tas ned och de nya skyltarna monteras upp kan det vara lite rörigt på din återvinningscentral. Vi hoppas att du har överseende med detta, personalen hjälper dig naturligtvis med sorteringen om du har frågor.

Om det gemensamma nya skyltsystemet

Fördelarna med ett gemensamt skyltsystem är bland annat ökad igenkänning, vilket skapar bättre förutsättningar att sortera avfallet rätt. Systemet används redan i flera av våra nordiska grannländer och av olika kommuner runt om i Sverige, med det gemensamma målet att minimera mängden avfall till förbränning och göra sorteringen enklare och bättre. I Sverige lanserades det gemensamma skytlsystemet av Avfall Sverige 2020.

Ambitionen är att samma symboler för olika sorters avfall ska finnas på både förpackningar, avfallskärl, återvinningsstationer och återvinningscentraler. Att producenter och exportörer använder samma märkning på förpackningar - oavsett i vilket land man befinner sig i - underlättar både för dem och för konsumenterna.

Läs mer om det gemensamma skyltsystemet på sverigesorterar.se: Gemensamt skyltsystem för avfallssortering - Sverige sorterar | Avfall Sverige Länk till annan webbplats.

Fler nyheter

SMHI varnar för omfattande snöfall och besvärligt väglag. Det kan innebära svårigheter för sopbilarna att ta sig fram och förseningar kan förekomma. Vi ber dig att ha dina kärl ute till de blivit tömda.