Dags för däckbyte!

Vintern är på ingång och med den är det dags att byta till vinterdäck. Men har du koll på vad du ska göra med dina gamla utslitna däck?

Det korta svaret är att däcken ska lämnas till en däck- eller bilfirma.

Det lite längre svaret är att däck omfattas av ett producentansvar som innebär att alla som yrkesmässigt producerar, importerar eller säljer däck är skyldiga att ta emot även uttjänta sådana och se till att de tas omhand på ett miljömässigt riktigt sätt och kan återvinnas. Ansvaret för omhändertagande gäller dock däck utan fälg. Fälgarna kan du istället sortera som metallskrot och lämna på återvinningscentralen.

Vad händer med de insamlade däcken?

Däcken transporteras till Svensk Däckåtervinning där de kan återvinnas. Till exmpel kan materialet användas som stötupptagande material i ytor för lek och idrott, dräneringsmaterial i deponier, tätskikt eller vattenrening.

Gummi har alldeles särskilda egenskaper i förhållande till andra material. Det är mycket åldersbeständigt, tål temperaturväxlingar och UV-strålning, isolerar såväl elektricitet som värme/kyla, är dränerande och lätt med mera. Tack vare sin stabilitet släpper inte däckgummi ut ämnen till omgivande miljö. Även om stabiliteten i materialet är positiv gällande påverkan på människa och miljö så innebär det en utmaning om man vill återanvända däckgummit.

När uttjänta däck återvinns erhålls ett material som till stora delar har kvar sina tekniska egenskaper. Det är mjukt, elastiskt och återtar sin ursprungliga form efter en belastning. Dessa egenskaper ger en möjlighet att framställa produkter med unika egenskaper, till exempel produkter som klarar av att deformeras stort utan att gå sönder, produkter som dämpar vibrationer, eller produkter som både dränerar, isolerar och renar vatten.

Källa: Svensk däckåtervinning, Luleå tekniska universitet

Fler nyheter

SMHI varnar för omfattande snöfall och besvärligt väglag. Det kan innebära svårigheter för sopbilarna att ta sig fram och förseningar kan förekomma. Vi ber dig att ha dina kärl ute till de blivit tömda.