Hållbara julklappar

En hållbar julklapp är något som mottagaren behöver, vill ha och kan använda. Något som inte belastar miljön och klimatet negativt. Vi vet att vi behöver utnyttja resurser effektivt, förändra konsumtionsmönster och förlänga produkters användningstid för att minska mängden avfall. Men hur?

Checklistan

Använd checklistan för att kolla om julklappen är hållbar:

  • Den kommer till användning och mottagaren har ett behov av den.
  • Den innebär inte onödiga klimatavtryck, varken i produktion eller transport, och är helst inte nyproducerad.
  • Den är långsiktig och miljövänlig, går att reparera om den går sönder och kan återbrukas.
Flera julklappar inslagna i brunt papper med vackra dekorationer såsom torkad apelsin och grankvistar.

Hållbara julklappar

  • En kurs, till exempel i vegetarisk matlagning eller snickeri
  • En stickling från någon av dina krukväxter
  • En surdeg tillsammans med ditt bästa recept
  • En reparation, kanske har mottagaren något som behöver lagas eller en stol som behöver kläs om?
  • En julbukett av ätbara kålsorter, rotfrukter och frukter i säsong
  • Ett second hand-fynd, till exempel en vacker kopp, en elegant vas eller ett par böcker.

Hållbara julklappar - Do it yourself (DIY)

Det är något särskilt med att få ge bort genomtänkta och kärleksfullt gjorda julklappar. Det behöver inte alls vara svårt, dyrt eller tidskrävande!

Gör egna tändkottar

Knapp: Expandera för svar

Har du en vän eller familjemedlem med kakelugn? Pyssla ihop ett par vackra braständare för att underlätta när veden inte riktigt vill ta sig. Addera en kanelstång för att samtidigt sprida en härlig doft i rummet.

Du behöver:
Torra kottar
Gamla ljusstumpar
En större glasburk

Om du vill göra aromatiska braständare behöver du också:
Muffinsform i papper
Kanelstång, lagerblad eller annan krydda
Tunt bomullsgarn (till veken)

Så gör du:
Samla ihop ett gäng gamla ljusstumpar som du smälter i glasburken i ett vattenbad på låg värme. När ljusmassan smält plockar du bort gamla vekar. Vill du kan du färga ljusmassan genom att låta en giftfri vaxkrita smälta med ljusstumparna. Vill du enbart använda kottar doppar du dem 2-3 gånger i ljusmassan, låt stearinet stelna mellan gångerna. Lägg i en fin burk eller cellofanpåse. Färdigt!

Vill du använda muffinsformar förbereder du dem med små bitar av kottar, kanelstång, lagerblad och/eller andra kryddor efter tycke och smak. Gör en egen veke genom att fläta ihop tre trådar bomullsgarn i lagom längd. Häll försiktigt ljusmassa i muffinsformarna, så att grejerna håller ihop, och stoppa ned veken. Låt svalna och slå in. Färdigt!

Gör egna doftljus

Knapp: Expandera för svar

Levande ljus tänds i många hem, framför allt under det mörka vinterhalvåret. Med en härlig doft kan ljuset glädja din vän eller familjemedlem länge!

Du behöver:
En burk eller kaffekopp att ge bort
Gamla ljusstumpar
En större glasburk
Tunt bomullsgarn (till veken)
Ett gem
En penna/pinne/strumpsticka
Doftolja
Giftfri vaxkrita

Så gör du:
Samla ihop ett gäng gamla ljusstumpar som du smälter i den större glasburken i ett vattenbad på låg värme. När ljusmassan smält plockar du bort gamla vekar. Vill du kan du färga ljusmassan genom att låta en giftfri vaxkrita smälta med ljusstumparna. Droppa i doftolja efter eget tycke.

Är någon av vekarna i bra skick kan den återanvändas, annars gör du enkelt en egen veke genom att fläta ihop tre trådar bomullsgarn i lagom längd. Fäst veken i ett gem som gör att veken stannar kvar på botten av burken eller koppen när du häller på ljusmassan. Den andra delen av veken knyter du runt en penna, pinne, strumpsticka eller annat lämpligt föremål som sedan läggs tvärs över burken/koppen för att hålla veken rak. Häll försiktigt över ljusmassan i burken/koppen och låt sedan ljuset stelna.

Ljuset kan sjunka ihop en aning när det har stelnat, då kan du fylla på med mer ljusmassa. Klipp veken till lagom längd och slå in ljuset med ett julklappsrim. Färdigt!

Gör en egen bivaxduk

Knapp: Expandera för svar

En bivaxduk är en bit ekologiskt bomullstyg som är impregnerat med bivax och som blir helt vattentätt. den kan användas istället för plastfolie för att slå in en smörgås eller för att täcka över en skål med matrester. Den kan användas om och om igen under många år och rengörs med lite diskmedel och ljummet vatten.

Du behöver:
En bit ekologiskt bomullstyg (gammal kökshandduk fungerar också)
Ekologiskt bivax
Ugnspapper
Strykjärn

Så gör du:
Klipp tygbiten i lagom storlek och lägg den på ett ugnspapper på en värmetålig yta. Riv ett jämnt laget bivax över tyget och täck med ett ugnspapper. Stryk försiktigt med ett strykjärn. Vaxet smälter vid 62-65° så det räcker att ha strykjärnet på mellanvarmt. När allt vax är smält ser man tydligt ifall det saknas vax på vissa partier, där du i så fall kan fylla på.

Dra bort ugnspappret och dra försiktigt bort tyget från det undre ugnspappret och låt bivaxduken svalna och torka. Färdigt!

Gör ett eget kaffefilter

Knapp: Expandera för svar

Att sy eget kaffefilter är både klimatsmart och enkelt. I Sverige dricket vi mycket kaffe och det går åt ganska många kaffefilter. Ge bort ett gäng egensydda kaffefilter och förebygg på så sätt avfall.

Du behöver:
En bit tyg, gärna linne (gamla lakan fungerar också)
Nål och tråd / symaskin
Ett engångskaffefilter att använda som mall

Så gör du:
Vik tyget dubbelt och rita av ditt kaffefilter av papper på tyget. Den vikta delen av ditt pappersfilter ska ligga mot vikt kant på tyget. Klipp ut med lite sömsmån. Öppna upp ditt filter och sy ovankanten för hand, med raksöm eller med stängd overlocksöm. Stäng filtret igen och sy ihop nederdelen och sidan för hand, med sicksaksömn eller med stängd overlocksöm. Färdigt!

Koka ditt kaffefilter ett par minuter före första användning. Skölj ur efter varje användning och koka då och då.

Flera julklappar inslagna i brunt papper med vackra dekorationer såsom torkad apelsin och grankvistar.

Senast publicerad:

KONTAKTA OSS

Telefon kontaktcenter: 010 - 414 47 00
Epost: kontakt@samiljo.se

SMHI varnar för omfattande snöfall och besvärligt väglag. Det kan innebära svårigheter för sopbilarna att ta sig fram och förseningar kan förekomma. Vi ber dig att ha dina kärl ute till de blivit tömda.