Minska matsvinnet under jul och nyår

Jul- och nyårshelgerna är två av våra största mathögtider. Det är också en tid då vi konsumerar i överflöd och slänger mer mat än någonsin. Samtidigt vet vi att matsvinn har en negativ påverkan på vårt klimat och det spelar stor roll vad vi väljer att äta och hur vi hanterar vår mat. Vad kan vi göra för att minska matsvinnet?

 • Minska antalet eller mängden
  Köp och tillaga färre maträtter, eller mindre mängder av alla maträtter du vill ha på julbordet eller till nyårsbuffén, för att öka chanserna att det du köpt och tillagat går åt. Be dina gäster att välja ut sina favoriter själva. Märker du att flera rätter bara efterfrågas av en enda gäst eller inte alls, kanske det inte är värt att ha med de rätterna på julbordet.

 • Ta hand om hela råvaran
  Planera rätterna och ta tillbara på hela råvaran. Grönsaksrens, som skal från lök och morötter, fungerar alldeles utmärkt att koka din egen buljong på. Rensade ben och puts från kött fungerar också bra. Ner med renset, vatten och salt i en gryta med lock och koka ut smakerna. Sila av den goda buljongen och släng resterna i komposten. Buljongen kan frysas eller användas i annan mat.

 • Hantera maten ordentligt
  Använda kylklampar för att öka hållbarheten på den kalla maten som står framme, så att resterna kan ätas nästa dag. Kyl överbliven mat snabbt och frys in rester.

 • Ta hand om matresterna
  Låt gästerna ta med överbliven mat hem eller laga nya maträtter av resterna. Vi har samlat ett par restrecept! Frys in matrester som du vet att du inte kommer att äta nästa dag.
Sparsamt men vackert dukat träbord med tända ljus.

Restrecept

 • Pytt-i-panna:
  Tärna överbliven potatis och stek tillsammans med skivad prinskorv och brysselkål. Salta och peppra. Servera med rödbetssallad och ägg.

 • Köttbullar i italiensk tomatsås:
  Koka ihop en tomatsås med lök, vitlök, basilika och lite socker. Värm köttbullarna i tomatsåsen. Servera med spaghetti.

 • Reströra till bakad potatis:
  Vispa creme fraiche så att den blir fluffig. Smaksätt med majonnäs och rör ihop med överbliven lax, räkor och ägg. Servera till bakad potatis.

 • Pasta carbonara med julskinka:
  Skiva upp julskinkan, koka pasta och fräs brysselkål eller grönkål. Blanda med grädde, parmesan och ägg. Serveras med riven parmesan.

 • Rest-frittata:
  Tärna valfria rester, exempelvis potatis, prinskorv och brysselkål. Vispa ihop ägg, mjölk och parmesan. Hetta upp en stekpanna och häll ner ingredienserna. När blandningen börjar sätta sig i kanterna av pannan, ställ in den i ugnen på 150-160 grader i cirka 15-25 minuter.
Pepparkaksgubbar med kristyr på ett vackert dukat bord med kottar och en ljusslinga.

Senast publicerad:

KONTAKTA OSS

Telefon kontaktcenter: 010 - 414 47 00
Epost: kontakt@samiljo.se

SMHI varnar för omfattande snöfall och besvärligt väglag. Det kan innebära svårigheter för sopbilarna att ta sig fram och förseningar kan förekomma. Vi ber dig att ha dina kärl ute till de blivit tömda.