Förebygg matavfall

Små förändringar i din vardag kan göra stor skillnad för att minska mängden avfall. På så sätt bidrar du till en bättre miljö och en hållbar utveckling för framtiden. Det finns många små saker att göra, som bidrar till minskad mängd avfall. Välj den nivå och åtgärd som passar dig!

Titta, lukta och smaka!

Mat blir inte farlig efter bäst före-datum om den har förvarats rätt. Ett enkelt sätt att minska svinnet är därför att först titta, lukta och smaka på maten. Våga lita på dina sinnen – om maten verkar okej går den bra att äta.

FÖR NYBÖRJAREN

  1. Välj att ställa in temperaturen i kylskåpet på +4°C och -18°C i frysen.
  2. Inventera vad du har hemma i skafferi, kyl och frys innan du går och handlar.
  3. Planera matinköpen väl, så att allt hinner tillagas innan det blir gammalt.
  4. Titta, lukta och smaka innan du slänger något.
  5. Välj att frysa in sådant som håller på att bli gammalt, märk med datum och innehåll.
  6. Gör matlådor eller laga nya maträtter av rester.
  7. Har du ett husdjur hemma? Många djur äter gärna skal och slattar, så länge det är något djuret inte får ont i magen av.

När du fått upp farten

  1. Välj att köpa varor med korthållbarhet, om du vet att du ska äta maten inom en snar framtid.
  2. Välj att äta hela grönsaken/frukten, exempelvis skal och blast.
  3. Välj frukt och grönsaker som börjar bli lite skrumpna eller fläckiga, de passar utmärkt i en gryta eller att frysa in.
  4. Frys in även små slattar med rester - gör en plockmiddag eller fyll på en låda med mer efter hand.
  5. Lär dig skillnad mellan bäst före och sista förbrukningsdag

Använd gärna portionsguiden från Livsmedelsverket. Länk till annan webbplats.

MATSVINN KOSTAR PENGAR

Matavfall delas vanligen in i kategorierna oundvikligt matavfall och onödigt matavfall, även kallat matsvinn. Oundvikligt matavfall är exempelvis skal, slaktrester och kaffesump. Matsvinn är mat som skulle kunna ätas om det hade behandlats på rätt sätt eller ätits upp i tid.

För en familj på två vuxna och två barn beräknas matsvinnet motsvara en kostnad på upp till 6 000 kronor per år.

Den största delen av matsvinnet i Sverige uppstår i våra hushåll. Varje år slänger hushåll i Sverige cirka 15 kilo ätbar mat per person. Det som oftast blir matsvinn är frukt, grönsaker, bröd och matrester. Förutom detta hälls dessutom 18 kilo dryck ut i vasken, per person och år. De produkter som oftast hälls ut är kaffe, te och mejeriprodukter. Sammanlagt slängs alltså 33 kilo mat och dryck per person och år. För en familj på två vuxna och två barn beräknas matsvinnet motsvara en kostnad på upp till 6 000 kronor per år.

Läs mer om matsvinn hos Livsmedelsverket. Länk till annan webbplats.

Senast publicerad:

KONTAKTA OSS

Telefon kontaktcenter: 010 - 414 47 00
Epost: kontakt@samiljo.se