Glasförpackningar

De tomma glasförpackningarna läggs löst i avsett fack för glasförpackningar, antingen i ditt FNI-kärl, miljörum eller på en Återvinningsstation (ÅVS).

Glasförpackningar sorteras som antingen som ofärfat glas eller färgat glas beroende på vilket det tillhör. Glaset hålls sorterat hela vägen till och från Sveriges enda glaskrossanläggning i Hammar. Där krossas glaset till rätt storlek och går sedan vidare till olika ändamål beroende på dess färg och kvalité.

Det ofärgade och bruna glaskrosset körs dels till glasbruk i Småland dels för vidare transport med båt till glasbruk utanför Sverige. Vid glasbruken blir krosset till nya glasburkar och glasflaskor. Cirka 40 procent av det återvinningsbara glaset används för tillverkning av nya flaskor. 

Merparten av det gröna glaskrosset tar samma väg, men en del krossas till korn för att bli till glasullisolering. Glaskross av sämre kvalitet blir till skumglas.

Inför midsommar kan avvikelser i sophämtningen ske, till exempel tidigarelagd tömning. Du kan se din aktuella tömningsdag via vår hämtningskalender på hemsidan! Låt ditt kärl stå framme tills det blivit tömt.
Vi har just nu problem med vår telefonväxel på grund av ett systemfel hos vår operatör. Du når oss via e-post: kontakt@samiljo.se. För akuta ärenden ring Vaggeryds kommun 0393 - 67 80 00.
Vi har just nu stora problem med förseningar när det gäller sophämtningen. Inkörning sker löpande och kommer även ske under kvällar och helger. Se vilka områden det gäller under "Aktuella driftstörningar" på startsidan.
Besök inte våra återvinningscentraler om det inte är absolut nödvändigt. Följ Folkhälsomyndighetens allmänna lokala råd. Vänta med att slänga ditt grovafall om det inte är absolut nödvändigt.
Genom att klicka på "Jag godkänner kakor" samtycker du till användningen av cookies och liknande teknik från SÅM. Läs mer Jag godkänner kakor Jag godkänner inte kakor