Textil

Mycket av textilavfallet från hushåll hamnar i restavfallet och går direkt till förbränning, vilket är ett enormt slöseri med resurser. Insamlingsbehållare för textilinsamling finns på olika ställen runt om i samhället, vanligen i anslutning till en återvinningsstation. På vissa återvinningscentraler kan du också lämna in textilier till biståndsorganisationer och frivilligorganisationer.

Lägg de torra textilierna i sluten påse. Lämna hela, rena, trasiga och slitna textilier i insamlingsbehållarna. Ju mindre textilier som hamnar i restavfallet eller brännbart, desto bättre för miljön.

Större textilier, som mattor, ryms sällan i dessa containrar. Om de är hela kan de lämnas för återanvändning på de återvinningscentraler som erbjuder det eller second hand-butiker.

EXEMPEL PÅ TEXTILIER som tas emot i containrar

 • Gardiner
 • Badlakan
 • Sängkläder
 • Hushållstextilier
 • Kläder, hela och trasiga
 • Skor, hela (om möjligt i par)
 • Hattar
 • Filtar
 • Handväskor
 • Bälten
 • Accessoarer

TEXTILIER SOM INTE GÅR ATT ÅTERANVÄNDA

Trasiga mattor, mattrester, madrasser, blöta och/eller starkt nedsmutsade textilier, trasiga skor, små tygrester, skrädderiavfall, trasiga regnkläder (består av plastmaterial) eller trasiga skinnkläder (organisk hud), trasiga resväskor, trasiga korgar, trasiga kuddar och täcken kan inte återanvändas. Sådant avfall lägger du i fraktionen för brännbart på återvinningscentralen.

Varför sortera textilier?

För att spara på jordens resurser behöver vi först och främst minimera nyproduktionen av textilier. Det gör vi genom att inte köpa nya textilier i onödan. Behöver du något nytt finns det idag flera stora marknader för second hand-produkter. De textilier du redan har men som du inte längre har nytta av ska återanvändas, återbrukas eller återvinnas. För att återvinna textilierna behöver de samlas in separat.

På våra återvinningscentraler finns det gröna boxar från Human Bridge, Emmaus och Humana second hand. I boxarna kan du lägga sängkläder, gardiner, handdukar och kläder med mera. Det behöver inte vara helt, men det måste vara torrt och rent. Lägg textilierna i en påse och knyt ihop den väl. Insamlingsorganisationen hämtar textilierna och ser till att de återanvänds eller återvinns på bästa sätt. Tack för att du sorterar dina textilier!

Var kan jag lämna textilier?

Insamlingsbehållare för textilinsamling finns på olika ställen runt om i samhället, vanligen i anslutning till en återvinningsstation. På våra sju av våra återvinningscentraler finns det gröna boxar från Emmaus Åkvarn Länk till annan webbplats. (Bredaryd, Rydaholm och Värnamo), Human Bridge Länk till annan webbplats. (Gnosjö och Vaggeryd) samt Humana second hand Länk till annan webbplats. (Gislaved och Smålandsstenar).

På Hillerstorp återvinningscentral finns i dagsläget ingen insamling av textilier.

Sidan uppdaterades senast:

SMHI varnar för omfattande snöfall och besvärligt väglag. Det kan innebära svårigheter för sopbilarna att ta sig fram och förseningar kan förekomma. Vi ber dig att ha dina kärl ute till de blivit tömda.