Dina gamla kläder hör inte hemma i soptunnan! Från och med 1 januari 2025 är det krav på separat insamling av textilavfall. Det betyder att du inte längre får slänga till exempel kläder i soporna hemma. Textilier som du inte längre har nytta av ska sorteras och lämnas till återbruk och återvinning.
Syftet med lagkravet är att minska belastningen på miljön och möjliggöra ökad återanvändning och återvinning av de tusentals ton textilier som annars hamnar bland hushållssoporna. Kravet gäller överallt där textilavfall uppstår, i hushåll och i verksamheter, inom hela EU.
Textilavfall som ska sorteras ut och samlas in separat, det vill säga som inte får läggas i soppåsen (restavfallet) är:
Du hittar mer information om kravet på utsortering och insamling av textilavfall hos Naturvårdsverket Länk till annan webbplats. samt i Avfallsförordningen, 1 kap 4 § Länk till annan webbplats..
På flertalet av SÅM:s återvinningscentraler och återvinningsstationer i de fyra GGVV-kommunerna finns det textilinsamlingsbehållare. Vi samverkar i dagsläget med tre olika organisationer för insamling av textilier*:
*För att få placera en textilinsamlingsbehållare på en återvinningscentral eller återvinningsstation behövs ett avtal med SÅM.
Hela, trasiga, rena och torra textilier:
Blöta, hårt nedsmutsade, förorenade eller kontaminerade textilier:
Skor definieras inte som textilavfall men våra samarbetspartners tar emot hela skor i par. Trasiga skor sorteras som restavfall hemma eller som energiåtervinning på återvinningscentralen.
Svenskarnas konsumtion av textilier leder till utsläpp på över fyra miljoner ton koldioxid varje år.
I Sverige har vi en hög konsumtion av textil och kläder. Samtidigt visar studier att vi använder våra textilier och kläder allt kortare tid. Det ger en stor miljö- och klimatpåverkan. Svenskarnas konsumtion av textilier leder till utsläpp på över fyra miljoner ton koldioxid varje år. Det är som att köra 850 000 varv runt jorden med bil. Utöver detta skapas mycket avfall i produktionen som konsumenten aldrig ser – osynligt avfall. Ett par jeans ger upphov till 28 kilo osynligt avfall. Men du kan göra skillnad!
För att spara på jordens resurser behöver nyproduktionen av textilier minimeras. Alla kan bidra, bland annat genom att inte köpa nya textilier i onödan. Behöver du något nytt finns det idag flera stora marknader för second hand-produkter. De textilier du redan har men som du inte längre har nytta av hör inte hemma i soptunnan. Ge dina kläder en andra chans genom att lämna dem till återvinning, då bidrar du till en hållbar framtid.
SÅM samverkar med tre olika organisationer för insamling av textilier:
Organisationerna arbetar på olika sätt, men gemensamt är att allt som samlas in sorteras. Hela kläder och andra textilier säljs i Sverige eller skickas utomlands för försäljning. En del av textilierna som inte kan återanvändas blir industritrasor, annat återvinns till bilinredning eller isolering.
Från och med den 1 januari 2025 är även insamling av det kommunala textilavfallet från detaljhandel ett kommunalt ansvar. Detta innebär att det enbart är SÅM eller entreprenörer som är godkända av SÅM, som får samla in sådant textilavfall i Gislaved, Gnosjö, Vaggeryd och Värnamo kommuner. Se godkända (auktoriserade) entreprenörer.
Sidan uppdaterades senast:
Sidans innehåll
KONTAKTA OSS
Telefon kontaktcenter: 010 - 414 47 00
Epost: kontakt@samiljo.se