Återvinningscentraler

Återvinningscentralen är till för hushållens grovavfall och farliga avfall, alltså det som normalt inte får slängas i sopkärl för hushållsavfall.

Vissa återvinningscentraler tar även emot förpackningar och andra material som ingår i producentansvaret. Att lämna avfall vid återvinningscentralerna ingår i hushållens renhållningsabonnemang och kostar ingenting extra. Företag hänvisas till privat avfallsentreprenör.

SÅM har åtta återvinningscentraler placerade i de olika kommunerna, och du som abonnent är välkommen att nyttja samtliga, oavsett vilken av kommunerna i GGVV-regionen du bor i.

ÖPPETTIDER

Öppettider hittar du under respektive kommuns återvinningscentraler!

FRÅGOR OCH SVAR

Vilka öppettider gäller under midsommar?

Knapp: Expandera för svar

Grovavfall är delar av det avfall som normalt uppkommer i ett hushåll, men som inte kan lämnas i sopkärlet. Exempel på grovavfall är möbler, leksaker och andra skrymmande saker av trä, metall eller plast. Läs mer i vår sopsorteringsguide.

 I mobilläge: scrolla till höger för samtliga öppettider

 

Gislaved

Gnosjö

Vaggeryd

Värnamo

 

Mossarp

Smålands-stenar

Gynnås

Nyhem

Krokvägen

Stomsjö

Bredaryd

Rydaholm

Dag före midsommarafton 21/6

09.30-15.00

09.30-15.00

08.00-16.00

Stängt

09.00-15.00

07.00-16.00

Stängt

Stängt

Midsommarafton 22/6

Stängt

Stängt

Stängt

Stängt

Stängt

Stängt

Stängt

Stängt

Midsommardagen 23/6

Stängt

Stängt

Stängt

Stängt

Stängt

Stängt

Stängt

Stängt

 

Vad är grovavfall?

Knapp: Expandera för svar

Återvinningscentralen är till för hushållens grovavfall och farliga avfall, alltså det som normalt inte får slängas i sopkärl för hushållsavfall. På vissa återvinningscentraler kan du även lämna förpackningar och andra material som ingår i producentansvaret.

Avfall som inte betraktas som hushållsavfall, t.ex. material från rivnings- eller ombyggnadsarbeten, bildelar och större fordonsdelar, ska i första hand hanteras av entreprenörer eller privata avfallsbolag. Om du är osäker på vad som gäller är du alltid välkommen att kontakta oss.

Vad är farligt avfall?

Knapp: Expandera för svar

Farligt avfall är sådant som kan vara giftigt, frätande, brandfarligt eller sjukdomsframkallande, och måste tas om hand på särskilt sätt för att inte skada människor, djur och miljö. Farligt avfall kan kategoriseras i kemiska produkter, medicin och kanyler, lampor och lysrör och elektronik och batterier. Mediciner och kanyler lämnas in på närmaste apotek, explosiva produkter lämnas till återförsäljare eller till polisen. Övrigt farligt avfall lämnas på en återvinningscentral med miljöstation.

Läs mer om farligt avfall

Tips till dig som ska lämna avfall på Återvinningscentralerna

Knapp: Expandera för svar
  • Separera avfallet redan när du lastar bilen hemma.
  • Sortera efter olika typer av avfall
  • Se till att lasten är väl förankrad om du har en släpkärra.
  • Ta med bärhjälp om du har tunga och otympliga saker. Personalen på återvinningscentralerna har tyvärr inte möjlighet att hjälpa till på grund av risken för arbetsskada.
  • Visa hänsyn till andra besökare
  • Kom i god tid så du är färdig innan anläggningen stänger
  • Fråga personalen om det är något du undrar över.
Kärl med olika sorters ljuskällor.
Vi ber er att lösgöra eventuellt fastfruset avfall i kärlet innan tömning och se till så att det är skottat runtomkring. Förseningar vid sophämtningen kan förekomma på grund av försvårat väglag. Låt kärlet stå framme tills det blivit tömt.
Vi har just nu problem med vår telefonväxel på grund av ett systemfel hos vår operatör. Du når oss via e-post: kontakt@samiljo.se. För akuta ärenden ring Vaggeryds kommun 0393 - 67 80 00.
Vi har just nu stora problem med förseningar när det gäller sophämtningen. Inkörning sker löpande och kommer även ske under kvällar och helger. Se vilka områden det gäller under "Aktuella driftstörningar" på startsidan.
Besök inte våra återvinningscentraler om det inte är absolut nödvändigt. Följ Folkhälsomyndighetens allmänna lokala råd. Vänta med att slänga ditt grovafall om det inte är absolut nödvändigt.
Genom att klicka på "Jag godkänner kakor" samtycker du till användningen av cookies och liknande teknik från SÅM och tredje part som används för att förbättra din webbupplevelse och mäta din användning av vårt innehåll. Läs mer Jag godkänner kakor Jag godkänner inte kakor