Sopbil med fyra fack

Dina FNI-kärl töms med sopbilar som är indelade i fyra fack. När ett fyrfackskärl ska tömmas så töms varje fraktion i varsitt fack.

Kärl 1 och kärl 2 töms på olika hämtningsturer med separata fordon, vanligtvis på samma dag. Sopbilarna är även försedda med speciella fack för batterier, ljuskällor och småelektronik, där innehållet i elektronikboxen smidigt kan tömmas. Avfallet hålls isär med skiljeväggar och transporteras till en omlastningsstation där varje fraktion töms var för sig och mellanlagras i väntan på vidare transport.

Att sortera rätt är viktigt för miljön, men också för att förhindra att fyrfacksbilarna går sönder. Till exempel är bilarna inte utformade för att ta hand om metallföremål som inte är förpackningar, som metallrör, spik eller skruv.

Sophämtning med fyrfacksbil

En fyrfacksbil hämtar avfall i ett villaområde. FNI-kärlen är indelade i fyra fack, ett för varje avfallsslag. Även sopbilen är indelad i fyra fack så avfallet hålls åtskilt under transporten.

På planerad sophämtningsdag

På planerad hämtningsdag ska sopkärlen vara utställda senast klockan 06.00 vid din tomtgräns i anslutning till farbar väg där sopbilen kan stanna. Handtaget och de stora hjulen ska vara vända
utåt gatan.

Kärl 1 och kärl 2 töms på olika hämtningsturer med separata fordon. Låt kärlen stå kvar tills de blivit tömda. Ditt avfall kan hämtas när som helst under planerad hämtningsdag. Har dina kärl inte blivit tömda före 22-tiden räknas det som en försening.

Observera att om du vill ha en permanent kärluppställning på din uppfart måste den anpassas efter sikttriangeln och bygglovsreglerna i din kommun.

Fyrfacks sopbil med alla fack öppna

Frågor och svar

Vad innebär fastighetsnära insamling?

Knapp: Expandera för svar

Fastighetsnära insamling innebär att insamlingen sker nära fastigheten. Senast 1 januari 2027 ska alla hushåll i Sverige enligt lag ha fastighetsnära insamling i separata fraktioner av pappersförpackningar, plastförpackningar, ofärgat- respektive färgat glas och metallförpackningar. Detta gäller även verksamheter med samlokaliserad avfallshantering. Vår erfarenhet är att FNI-systemet uppskattas och vi kan se att andelen material som gått till återvinning ökat avsevärt.

Villa och fritidshus

Abonnemanget fastighetsnära insamling (FNI) obligatoriskt för villa- och fritidshusägare. I FNI-abonnemanget ingår två stycken 370-literskärl som vardera är indelade i fyra fack, ett för varje avfallsslag. Systemet låter dig sortera matavfall, restavfall, förpackningar och tidningar direkt i dina kärl och få detta hämtat vid din ordinarie sophämtningsplats. Bläddra gärna i Handbok för fastighetsnära insamling (FNI), (pdf 2,5 MB) Pdf, 2.5 MB. eller titta på filmen som visar hur en fyrfacksbil fungerar.

Varför FNI?

Knapp: Expandera för svar

Med abonnemanget fastighetsnära insamling (FNI) är du med och bidrar till att en större mängd material återvinns, vilket innebär ett besparande av naturens resurser. Det matavfall du sorterar ut kan tas tillvara för att producera växtnäring samt gas för fordonsdrift. Dessutom slipper du att mellanlagra stora mängder förpackningar, lampor, batterier och småelektronik i ditt hem och kan istället sortera detta direkt i dina avfallskärl och få det hämtat vid din ordinarie sophämtningsplats. Titta på filmen som visar hur en fyrfacksbil fungerar.

Bläddra gärna i Handbok för fastighetsnära insamling (FNI), (pdf 2,5 MB) Pdf, 2.5 MB..

Hur stora är FNI-kärlen?

Knapp: Expandera för svar

Ett FNI-kärl rymmer 370 liter, och är indelat i fyra olika fack. Konceptet består av två kärl och en elektronikbox, totalt elva avfallsslag.

Måtten på ett FNI-kärl är: höjd 112 cm, bredd 78 cm, djup 87 cm. Läs mer om kärlen och dess placering.

Hur mycket rymmer de olika facken i respektive FNI-kärl?

Knapp: Expandera för svar

Kärl 1:
Restavfall: 156 liter
Matavfall: 114 liter
Färgat glas: 30 liter
Tidningar och returpapper: 60 liter

Kärl 2:
Pappersförpackningar: 171 liter
Plastförpackningar: 114 liter
Ofärgat glas: 30 liter
Metallförpackningar: 45 liter

Kan jag dela FNI-kärl med en granne?

Knapp: Expandera för svar

Ja, det finns möjlighet att dela FNI-abonnemang med grannen. Ni kan inte välja att dela enbart det ena kärlet, utan delar i sådana fall på hela abonnemanget, vilket innebär att ni har båda fyrfackskärlen gemensamt. Ni får däremot varsin elektronikbox och varsin matavfallsbehållare, samt matavfallspåsar efter behov.

Observera att varje hushåll ändå betalar den fasta avgiften (som avser administration, återvinningscentraler etc) men den rörliga avgiften delas upp mellan er så att ni får varsin faktura.

Om du vill dela kärl med en granne ber vi dig mejla eller ringa vårt kontaktcenter för hjälp.

Kan man välja en annan indelning på facken i FNI-kärlen än vad som är standard?

Knapp: Expandera för svar

Nej, det är standardindelningen som gäller. Detta beror på att olika avfall ska kunna hållas isär. När ett fyrfackskärl ska tömmas så töms varje fraktion i varsitt fack och avfallet hålls på så sätt isär. Sedan transporteras avfallet till en omlastningsstation där varje fraktion töms var för sig och mellanlagras i väntan på vidare transport. Titta på filmen som visar hur en fyrfacksbil fungerar.

Bläddra gärna i Handbok för fastighetsnära insamling (FNI), (pdf 2,5 MB) Pdf, 2.5 MB.

Hur fungerar elektronikboxen?

Knapp: Expandera för svar

I abonnemanget fastighetsnära insamling (FNI) som gäller för villa- eller fritidshusägare, ingår en elektronikbox. I den kan du lämna batterier, mindre ljuskällor, mobiltelefoner och mobilsladdar. Boxen är indelad i tre fack – ett för varje avfallsslag (ljuskällor, elavfall och batterier) - och förvaras inomhus.

När elektronikboxen är full och i behov av tömning hänger du på tömningsdagen fast boxen på ett av de stora kärlen. Locket på elektronikboxen måste vara helt stängt vid uthängning på kärlet, så se till att den inte blir överfull. Efter tömning är det viktigt att du tar in den tomma boxen in igen, den ska inte alltid hänga på kärlet.

Bläddra gärna i Handbok för fastighetsnära insamling (FNI), (pdf 2,5 MB) Pdf, 2.5 MB.

Vad händer om jag sorterar fel?

Knapp: Expandera för svar

Ditt avfall kan innehålla både värdefulla och farliga ämnen. Genom att hålla isär olika material och se till att avfallet tas om hand på rätt sätt kan det mesta återvinnas och bli nya produkter. Chauffören som hämtar avfallet gör en okulär besiktning innan tömning. Om en felsortering uppmärksammas kan det bli så att kärlet inte töms och att du får betala en felsorteringsavgift.

Om exempelvis annat än matavfall slängs i matavfallspåsen så kan hela lasset med insamlat matavfall i den sopbilen förstöras, vilket innebär att det måste köras till förbränning istället för att omvandlas till biogas.

Det är viktigt att rätt avfall hamnar på rätt plats. Är du osäker så kontakta gärna oss eller läs i vår sorteringsguide.

Sidan uppdaterades senast:

SMHI varnar för omfattande snöfall och besvärligt väglag. Det kan innebära svårigheter för sopbilarna att ta sig fram och förseningar kan förekomma. Vi ber dig att ha dina kärl ute till de blivit tömda.