Förebygg matavfall

Små förändringar i din vardag kan göra stor skillnad för att minska mängden avfall. På så sätt bidrar du till en bättre miljö och en hållbar utveckling för framtiden. Det finns många små saker att göra, som bidrar till minskad mängd avfall. Välj en åtgärd och nivå som passar dig!

FÖR NYBÖRJAREN

  1. Välj att ställa in temperaturen i kylskåpet på +4°C och -18°C i frysen.
  2. Inventera vad du har hemma i skafferi, kyl och frys innan du går och handlar.
  3. Planera matinköpen väl, så att allt hinner tillagas innan det blir gammalt.
  4. Titta, lukta och smaka innan du slänger något.
  5. Välj att frysa in sådant som håller på att bli gammalt, märk med datum och innehåll.
  6. Gör matlådor eller laga nya maträtter av rester.
  7. Har du ett husdjur hemma? Många djur äter gärna skal och slattar, så länge det är något djuret inte får ont i magen av.

När du fått upp farten

  1. Välj att köpa varor med korthållbarhet, om du vet att du ska äta maten inom en snar framtid.
  2. Välj att äta hela grönsaken/frukten, exempelvis skal och blast.
  3. Välj frukt och grönsaker som börjar bli lite skrumpna eller fläckiga, de passar utmärkt i en gryta eller att frysa in.
  4. Frys in även små slattar med rester - gör en plockmiddag eller fyll på en låda med mer efter hand.
  5. Lär dig skillnad mellan bäst före och sista förbrukningsdag

Använd gärna portionsguiden från Livsmedelsverket. Länk till annan webbplats.

Senast publicerad:

KONTAKTA OSS

Telefon kontaktcenter: 010 - 414 47 00
Epost: kontakt@samiljo.se

SMHI varnar för omfattande snöfall och besvärligt väglag. Det kan innebära svårigheter för sopbilarna att ta sig fram och förseningar kan förekomma. Vi ber dig att ha dina kärl ute till de blivit tömda.