Vinnare av SÅM:s teckningstävling

Under perioden 1 februari till 31 mars anordnade SÅM en teckningstävling för barn på temat Hållbar framtid. Vinsten var att få sin teckning publicerad på en sopbil i någon av SÅM:s medlemskommuner. Nu presenterar vi vinnarna!

Tävlingen riktade sig till barn i GGVV-regionen i förskola (0-5 år), lågstadium (6-9 år) och mellanstadium (10-12 år) och uppgiften var att rita eller måla en teckning på temat Hållbar framtid. Förhoppningen var att väcka ett intresse för miljö- och hållbarhetsfrågor och responsen har varit nästa överväldigande.

- Totalt har vi fått in runt 300 teckningar och det har varit en utmaning att välja ut de vinnande bidragen, berättar Camilla Almquist, Tf Verksamhetschef Marknad och utveckling. Det har varit fantastiskt roligt att få ta del av barnens tankar kring hur vi kan ta ansvar för vår miljö och skapa en mer hållbar framtid.

Hon fortsätter:

- Vi vill rikta ett stort tack till alla pedagoger, föräldrar och barn som har engagerat sig i teckningstävlingen.

Nu har tre vinnande bidrag utsetts av juryn som bestod av fem representanter från SÅM; Carina Johansson, ersättare i SÅM:s förbundsdirektion, Camilla Almquist, Tf. Verksamhetschef Marknad och utveckling, Caroline Leimola, kommunikatör, Anna Persson, kontaktcenter samt Simon Parsäter, miljöarbetare.

Vinnande bidrag

”Superhjälten Astrid med gripklo för skräp”
Ritad av Astrid, 5 år

Juryns motivering: Astrid visar med sin teckning att vi alla kan vara superhjältar för miljön genom att plocka upp och återvinna skräp. Teckningen påminner oss om hur viktigt det är att minska nedskräpningen och att rena sjöar och hav är en viktig del av att skapa en hållbar framtid. Med ett brett leende och ett stort hjärta kan vi tillsammans med superhjälten Astrid arbeta för en framtid där vi alla tar ansvar för vår planet.

”Anna älskar att plocka skräp”
Ritad av Victor, 8 år

Juryns motivering: Victors teckning av Anna är en fin illustration av hur enkelt det kan vara att göra en positiv förändring för miljön. Med Anna som glatt plockar upp olika sorters skräp i naturen, visar Victor hur små handlingar kan göra stor skillnad. Avfallet som Anna samlar in och som kan återvinnas ger en positiv effekt för vår omgivning och miljö. SÅM:s vision är "Tillsammans skapar vi en hållbar framtid". Genom att arbeta tillsammans kan vi alla bidra till att skapa en mer hållbar och renare värld.

”Jordklot med bra saker för miljön och klimatet”
Ritad av Lina, 12 år

Juryns motivering: Linas bidrag är en inspirerande påminnelse om allt som är möjligt att uppnå när vi arbetar tillsammans för en hållbar framtid. Hennes teckning av ett jordklot fyllt med hållbara initiativ och idéer visar bland annat på återbruk, förebyggande av avfall och hållbara transporter. Här finns exempel på både social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet. Linas bidrag visar hur vi tillsammans kan arbeta för att skapa en bättre och mer hållbar framtid genom att identifiera och utveckla många olika initiativ som är bra för miljön och klimatet.

Skyltning på sopbilar

De tre vinnande bidragen ska publiceras på flexadskyltar som monteras på tre av SÅM:s sopbilar, ett bidrag per skylt. Skyltarna kommer att pryda sopbilarna från maj/juni till oktober 2023.

 

Juryn visar upp de tre vinnande bidragen i Teckningstävlingen 2023.

Fler pressmeddelanden

SMHI varnar för omfattande snöfall och besvärligt väglag. Det kan innebära svårigheter för sopbilarna att ta sig fram och förseningar kan förekomma. Vi ber dig att ha dina kärl ute till de blivit tömda.