Bibliokiosk öppnar i Skillingaryd

I samband med Världsboksdagen den 23 april öppnas en Bibliokiosk i den gamla rikstelefonkiosken på torget i centrala Skillingaryd. Bibliokiosken är ett initiativ av Samverkan Återvinning Miljö, i samverkan med Biblioteken i Vaggeryds kommun och Skillingaryds intresseförening.

En Bibliokiosk är helt enkelt en telefonkiosk där telefonen sedan länge slutat ringa och istället ersatts med bokhyllor och böcker. Bibliokiosken kommer vara öppen dygnet runt och besökare kan lämna och hämta böcker kostnadsfritt. När boken är utläst kan den lämnas tillbaka så att fler får ta del av den.

- Det finns inga krav på att återlämna böckerna, men förhoppningen är att Bibliokiosken blir en levande bokhylla som vi skapar tillsammans med allmänheten, säger Camilla Almquist, Verksamhetschef Marknad och utveckling SÅM.

Inför öppningen har böcker bland annat hämtats från Ge och Ta på Vaggeryds återvinningscentral, där besökare i flera år har kunnat hämta och lämna böcker. Bibliokiosken blir en förlängning av SÅM:s återbrukskoncept Ge och Ta, och genomförs i samverkan med Skillingaryds intresseförening, som äger rikstelefonkiosken, och Biblioteken i Vaggeryds kommun, som arbetar för att främja läsandet.

– Den cirkulära-ekonomin där saker få ett långt liv och används av många är del av bibliotekens dna. Vi är jätteglada för att böcker finns som en positiv överraskning och uppmuntrar till läsning på oväntade och innovativa ställen, säger Cecilia von Strokirch, Bibliotekschef för Biblioteken i Vaggeryds kommun.

Om Bibliokiosken

SÅM har i flera år arbetat med återbrukskonceptet Ge och Ta, som bland annat innefattar böcker. Det var SÅM:s utvecklingsingenjör Samuel Willén som besökte Trosa under en semester sommaren 2023 och uppmärksammade en rikstelefonkiosk som gjorts om till en Bibliokiosk. Utanför SÅM:s kontor i Skillingaryd står just en sådan rikstelefonkiosk – vacker och ståtlig, men utan någon direkt funktion. Vips så var idén född och initiativet igång!

- Jag hoppas att Bibliokiosken kan inspirera fler till att återbruka mer. Det behöver inte vara stort eller krångligt, en hylla och en lapp är egentligen allt som behövs för att skapa en egen Ge och Ta-hylla, säger Samuel Willén, utvecklingsingenjör på SÅM.

Rikstelefonkiosken som står i Skillingaryd är av typen Pagod och den formgavs av ingenjör Hjalmar Celion år 1901. Det var den första telefonkiosken som serietillverkades i Sverige. Den aktuella kiosken tillverkades på 1960-talet, men så länge har den inte stått i Skillingaryd.

Hyllplanen och konsolerna som satts in i Bibliokiosken har Samuel tillverkat av gamla böcker och återbrukat virke. Böckerna kommer bland annat från SÅM:s återvinningscentraler.

Gör en egen Ge och Ta-hylla

Genom att sätta upp en hylla på kontoret eller i miljörummet kan du enkelt göra en egen Ge och Ta-hylla. Allt som behövs är en hylla och en lapp med information om vad som gäller. Det funkar fint även för prylar som inte är böcker – till exempel leksaker, krukor och prydnadssaker. Att förlänga livslängden på grejer som redan är producerade är snällt mot både miljö och plånbok.

FÖR YTTERLIGARE INFORMATION om Bibliokiosken VÄNLIGEN KONTAKTA:

Camilla Almquist
Verksamhetschef Marknad och utveckling, Samverkan Återvinning Miljö Camilla.almquist@samiljo.se
Telefon: 010-414 47 11

Jonatan Rosenquist
Förbundsdirektör, Samverkan Återvinning Miljö
Jonatan.rosenquist@samiljo.se
Telefon: 010-414 47 12

Bilden visar rikstelefonkiosken på torget i Skillingaryd, en grön telefonkiosk med röda detaljer. Ovanför dörrarna står det "Bibliokiosk" med vita bokstäver.

Fler pressmeddelanden

SMHI varnar för omfattande snöfall och besvärligt väglag. Det kan innebära svårigheter för sopbilarna att ta sig fram och förseningar kan förekomma. Vi ber dig att ha dina kärl ute till de blivit tömda.